Smerter under samleie norsk pono

smerter under samleie norsk pono

Kroniske smerter kan medføre tretthet, søvnforstyrrelser og endret appetitt. Endometriose en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren, for eksempel på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Ekspertene regner at flere har endometriose enn det vi hittil har vært klar over Kilde; Norsk helseinformatikk. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for en vurdering.

Sykdommen påvirker nerveendene i og utenfor skjeden, slik at nervene blir mer følsomme for berøring og temperatur. Les mer om denne tilstanden her. Unntaksvis kan tilstanden også forekomme andre steder på kroppen. Tilstanden er karakterisert ved kløe, smerte og ubehag rundt skjedeåpningen. Plagene kan gi problemer med å gjennomføre samleie. Det kan ses hudforandringer i form av hvite, røde, pigmenterte, hevede utslett, noen ganger med små sår Kilde; Norsk helseinformatikk.

Det behøver ikke å være en av de årsakene som er nevnt her, men strever du med smerter og ubehag ved samleie, så oppsøk hjelp og finn ut av det og få det bedre. Sex skal være godt og ikke forbudnet med smerte og ubehag. Var dette til hjelp? Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål. Les mer 46 kommentarer Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege.

Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege. Les mer 6 kommentarer Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie.

Det er ikke tilfelle. Les mer Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, vulvodyni. Ofte diagnostiseres plagene som vestibulitt som igjen kan føre til vaginisme som er en smertefull tilstand i underlivet. Les mer Er det vanlig å fjerne hår i underlivet?

Hva liker partneren best? Skal både gutter og jenter fjerne kroppshår, og skal det være alt eller bare noe? Les mer 50 kommentarer "Åh, nei! Du er ikke alene om å bli litt fortvilet da. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp. Les mer De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Men hva er ensomhet, hvorfor er det tabu å snakke om det, og hva kan du gjøre med det?

Les mer 96 kommentarer Alkohol inneholder såkalte "tomme kalorier". Det betyr at du ikke får i deg noen nyttige næringsstoffer når du drikker. Les mer Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet. Legg inn en melding!

Send inn spørsmål på ung. Artikler Spørsmål og svar Quiz Stem! Alkohol, rus og tobakk Graviditet Homofil Konfliktløsning Kriminalitet Kropp, helse og seksualitet Mobbing Noen å snakke med Problemer hjemme Psykisk helse Spill og nett Tvangsekteskap Utdanning og skolehverdag Vold og seksuelle overgrep.

Bildespredning Festrelatert voldtekt Kjærestevold. Psykiske plager og lidelser Selvhjelp Spiseforstyrrelser. Eksamen Høyere utdanning Ungdomsskole Videregående skole. Les på Bokmål Les på Nynorsk. Les mer 46 kommentarer. Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege.

Les mer 6 kommentarer. Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, vulvodyni. Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Les mer 50 kommentarer. De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Les mer 96 kommentarer. Alkohol inneholder såkalte "tomme kalorier". Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Hei jente 15 år, Takk for at du skriver til oss i Ung. Etter å ha lest det du skriver forstår jeg at du opplever det som vondt å ha samleie m Hei Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksem Hei Takk for spørsmål. Når en har flere samleier i løpet av kort tid, er det normalt at huden blir sår. Dette skjer pga friksjon. Hei, og takk for at du skriver til ung. Du kan slappe helt av. Verken du eller kjæresten din kan ha noen kjønnsykdom så lenge dere ikke har Hei jente 14 år!

Så fint at du skriver til oss! Omskjæring av gutter betyr å fjerne forhuden slik at penishodet ikke er dekket med ekstra hud. Dette kan gjøre penishodet mer tørt, og huden på glans vil med tiden bli mer lik huden på resten av penis, og ikke så tynn og fuktig som slimhinnehuden på penishodet ellers er. Mange vil få litt mindre følsomhet på penishodet etter at huden har blitt litt tykkere. Omskjæring er vanlig praksis i enkelte kulturer og religioner. I den muslimske, jødiske religionen og i enkelte ortodokse kirker er omskjæring en del av den religiøse praksisen.

I andre land har det lenge vært vanlig å omskjære av hygieniske årsaker, for eksempel i USA. Det er ikke vist at man får bedre hygiene når man er omskåret, og det er blitt mindre vanlig å omskjære gutter av hygieniske årsaker nå enn tidligere. Det er mest vanlig at man omskjærer guttebabyer særlig i jødisk religion, men det er mange som omskjærer guttebarn senere. I de fleste religioner blir omskjæring gjort før puberteten.

Mange mener at omskjæring er noe man bør få velge selv å få utført når man er gammel nok til å ta et selvbestemt valg. Det er sjeldent farlige komplikasjoner etter en omskjæring, men siden det alltid er en risiko for infeksjoner og blødninger har det vært diskutert om det er ansvarlig praksis når det ikke er medisinsk betinget.

Noen menn har også opplevd problemer med nedsatt følsomhet og problemer seksuelt etter omskjæring. Det er derfor store diskusjoner på om det skal være lov å omskjære guttebarn, og hvem som skal utføre disse omskjæringene. I Norge i dag er sykehus pålagt å utføre omskjæring, også der det ikke er noen medisinsk årsak til omskjæring. Dette er for å sikre at det blir gitt riktig smertelindring, og at omskjæringen foregår innenfor trygge rammer og en trygg prosedyre.

Dette gir lavere risiko for komplikasjoner. Noen gutter sliter med at forhuden er for trang, og at dette kan gi smerter eller ubehag når man onanerer eller har samleie. Da kan omskjæring være en løsning hvis annen behandling ikke virker. Omskjæring av jenter kalles også for kjønnslemlestelse, og betyr å fjerne, rispe eller prikke i deler av kjønnsorganet til jenter. Det er svært ulik praksis hva som blir gjort i de forskjellige kulturer.

Det er ingen religion som krever at kvinner skal omskjæres, og kvinnene som blir utsatt kan ha kristen, muslimsk eller annen religiøs bakgrunn. Ofte er det barn mellom år som blir utsatt, men det kan også være mindre barn og eldre barn.

Omskjæring er mest utbredt i Afrika i rundt 30 forskjellige land som ligger innenfor et geografisk triangel som strekker seg fra Egypt i nordøst til Tanzania i sør og Senegal i vest.

Man har også sett praksisen utenfor Afrika hos folkegrupper i Iran og Irak, og i blant enkelte muslimske grupper i Indonesia og Malaysia. I Norge, og i svært mange andre land i verden, er det i dag forbudt å utføre omskjæring av kvinner.

Forbudet er for å beskytte jenter da man ser at denne praksisen kan gi store plager for jentene senere. Forbudet og loven gjør ikke at det er straffbart eller forbudt å være omskåret, men at man kan bli straffet hvis man utfører dette på noen, eller hvis man er foreldre eller familie til barn som blir omskåret og er med på å få inngrepet gjort. Det er også ulovlig å ta med jenter til andre land for å få utført omskjæringen der, selv om det er lov i landet der det blir utført. Det finnes mange forskjellige former for omskjæring.

Det er ikke uvanlig at jenta selv er usikker på hva som har skjedd, eller og om hun er omskåret eller ikke. Det er heller ikke så lett å vite hva som er normalt og ikke normalt hos kvinner i underlivet, da alle kvinner ser så forskjellige ut. Jenters underliv består av store og små kjønnslepper, klitoris, en liten hudfold som dekker klitoris som kalles forhud og skjedeinngangen. I tillegg har urinrøret utgang i underlivet. Delvis eller fullstendig fjerning av både klitoris og kjønnslepper.

Huden rundt blir sydd sammen slik at urinrøret og deler av skjedeinngangen blir dekket av et hudsegl. For at samleie og fødsler skal være mulig må kvinnen åpnes etter at hun er gift.

Alle andre skadelige inngrep av kvinners kjønnsorgan av ikke-medisinske årsaker som prikking, gjennomhulling, skjæring, skraping og brenning. Ofte er det skraping av overflaten til klitoris som blir utført. Kontakt helsetjenesten, krisesenter, barnevernsvakt eller politi dersom du tror du står i fare for å bli omskåret. De har plikt til å hjelpe deg og de har taushetsplikt. Hvis du lurer på hvor du kan henvende deg og hva som kan skje, kan du ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Dette er lovbestemt i Straffeloven, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne.

Loven sier at straff i enkelte tilfeller kan falle bort hvis de som har sex er like i alder og utvikling. Det betyr at personer under 16 år kan ha sex med en person på sitt eget utviklingsnivå hvis man har lyst, og er fysisk og psykisk klar for det. Om man er klar er det bare en selv som kan bestemme. Seksuell identitet handler om hvem vi blir forelsket i, hvem vi blir seksuelt tiltrukket av, og hvem man eventuelt ønsker å være kjæreste med.

Seksuell legning eller orientering er andre ord som brukes. Noen ganger passer følelsene vi har godt med hvordan vi kjenner oss selv. Andre ganger avslører en forelskelse nye sider ved oss selv. I noen tilfeller kan det kjennes godt, mens andre ganger kan det oppleves som skummelt og vanskelig. De fleste definerer hvilken legning de har, fordi de føler det sier mye om hvem de er.

Noen mener at legning ikke er viktig, og ønsker derfor ikke definere seg som det ene eller andre. Noen vet helt sikkert hvilken legning de har, andre trenger mer tid for å finne av det. Mange bruker pornografi for å bli seksuelt opphisset.

Det finnes mye forskjellig porno, med ulike temaer og ulike personer som har sex. Hvis du har lyst til å bruke porno, kan det være greit å prøve å finne noe som passer for deg.

Mye av den mest utbredte pornoen representerer ikke virkeligheten, og gir et feilaktig bilde av sex og kropp. Skuespillere i slike pornofilmer har ofte fått utført kosmetisk kirurgi og har for eksempel over gjennomsnitt store pupper og peniser, og veldig små og symmetriske kjønnslepper.

Sexen varer lenger enn et gjennomsnittlig samleie, og er ofte grenseløs. Det er lurt å være bevisst på dette hvis man bruker denne typen porno, slik at man ikke sammenligner seg selv eller partneren sin med pornosex og pornoskuepillere, og ender opp med å føle seg «unormal» eller ikke bra nok.

Husk at porno er laget for å få seerne seksuelt opphisset, ikke for å opplyse om hvordan kropp og sex ser ut og fungerer. Prostitusjon er å betale, eller ta betalt for sex eller samleie. Noen bytter sex mot andre verdier enn penger, for eksempel klær, gavekort, rusmidler eller lignende. Det vanligste og mest synlige formen for prostitusjon er menn som kjøper sex av kvinner, men det finnes også menn og andre kjønn som selger sex, og kvinner og andre kjønn som kjøper sex.

I Norge er det ulovlig å kjøpe sex og å drive hallikvirksomhet å tjene penger på at noen andre enn deg selv selger sex. Å selge sex er ikke ulovlig. Orgasme er en serie rytmiske sammentrekninger av musklene i kjønnsorganet og rundt i underlivet. I forbindelse med orgasmen spres en vellyst i hele kroppen. Gutter får orgasme ved at penis og penishode eller prostatakjertel stimuleres gjennom ulike former for sex. Jenter får oftest orgasme i forbindelse med stimulering av klitoris. Noen jenter kan også få orgasme ved stimulering av g-punktet eller ved å ha noe inne i skjeden.

Hos gutter henger sædutløsning vanligvis sammen med orgasme. Noen kan få utløsning uten orgasme, og noen kan også få orgasme uten sædutløsning. Noen jenter får utløsning, og spruter da en klar væske fra skjeden. Onani betyr å stimulere kjønnsorganet. Å onanere er en god måte å bli kjent med sin egen kropp og finne ut hva man liker seksuelt. Man kan bruke hendene eller supplere med for eksempel sexleketøy eller glidemiddel. Det er mange måter å onanere på. De mest vanlige måtene er å massere klitoris, skjedeåpning og kjønnslepper, og å holde rundt penis og dra hånden frem og tilbake over penis og penishodet.

Man kan også bruke puter, dyner eller andre ting å gni seg mot, og fingre eller andre ting som kan føres inn i skjede eller anus. Hvis du skal utføre munnsex bør du begynne forsiktig og høre etter hva partneren din synes er behagelig. Slikk eller sug der du synes det passer. Mange synes det er deilig å bli slikket eller sugd på kjønnsleppene, klitoris, rundt skjedeåpningen, penis og pungen, som alle er følsomme steder. Vær forsiktig med bruk av tenner, det kan være smertefullt.

Improviser og lek, og spør gjerne den du har sex med om hva som er deilig. Når vi blir født registreres vi som gutt eller jente, basert på hvordan våre ytre kjønnsorganer ser ut. Med hvilket kjønn vi har, følger det en del forventninger om for eksempel utseende og atferd. Dette kalles kjønnsroller eller kjønnsnormer. Forventninger til at jenter skal oppføre seg på en måte og gutter på en annen, kan legge begrensninger for alles mulighet til å være seg selv.

Noen har ingen problemer med å bryte ut av disse begrensningene hvis de ønsker, mens andre synes dette er vanskelig, og føler seg presset til å tilpasse seg noe de ikke er komfortable med. Noen er født som biologisk kroppslig gutt, men føler selv at de er jente, eller omvendt. Noen opplever at de er noe midt imellom, og synes ikke at hverken gutt eller jente passer på dem.

Personer som opplever utfordringer eller usikkerhet knyttet til sin kjønnsidentitet, kalles ofte trans som en samlebetegnelse. Ikke alle er komfortable med denne betegnelsen. Hvis man er usikker på om man skal kalle noen hun, han eller noe annet, er det beste og enkleste å spørre personen selv hvilket navn og hvilket pronomen personen ønsker å bruke om seg selv.

Om man er gutt, jente eller annet, og hvilken måte man ønsker å være og se ut som dette på, er opp til hver enkelt å bestemme. Alle har rett til å være seg selv. Mange tenker at det er enkelt å si ifra og å sette grenser, men opplever at det blir vanskelig å finne ordene når man er midt i situasjonen.

Det kan derfor være lurt å tenke gjennom hvor dine egne grenser går, og på forhånd tenke på gode måter å si fra på dersom du opplever at noen krysser, eller er på vei til å krysse disse. Alle bør også tenke gjennom hvordan man kan reagere på en god måte dersom den andre sier nei når man selv har lyst til å fortsette. Dersom du er usikker på om den andre har lyst til å fortsette med det dere holder på med; spør.

Du kan for eksempel spørre den andre om han eller hun synes det er deilig, eller om han eller hun har lyst til å fortsette. Alle har ansvar for å respektere andres grenser.

Alle bør også være oppmerksomme på hva som kan være konsekvensene av å tråkke over andres grenser, både hvordan dette kan påvirke andre mennesker og hva som faktisk er straffbart. Det finnes mange former for sex, fra beføling og kyssing til samleie.

Første gang kan derfor egentlig være mange ganger. Det kan være første gang man onanerer noen eller blir onanert, første gang man har munnsex, første gang penis, dildo eller annet føres inn i skjede eller anus, eller første gang man har andre former for sex. Det er helt vanlig at alt ikke går helt som man hadde tenkt første gangen. Ingen er eksperter første gang de gjør noe! Sannsynligvis går det mye bedre etter hvert. Det er ikke uvanlig å tro at alle andre er mer erfarne enn deg selv.

Gjennomsnittlig samleiedebutalder i Norge er 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Dette betyr at noen har samleie for første gang før denne alderen, og andre etter. Det viktigste er å kjenne på hva du selv synes er riktig for deg — statistikken er ingen fasit.

Alle prevensjonsmidler beskytter mot graviditet. Kondom beskytter i tillegg også mot seksuelt overførbare infeksjoner. Du bestemmer selv hvilken metode du ønsker å bruke. Skaff deg kunnskap om de ulike prevensjonsmidlene — om virkning, bivirkninger og bruksmåte — slik at du kan velge metoden som passer best for deg.

Begge parter har likt ansvar for å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kobberspiral er laget av plast og har en myk kobbertråd surret rundt en del av plasten. Spiralen er cirka tre centimeter lang. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral. Spiralen vil heller ikke skade et kondom.

Siden kobberspiralen ikke inneholder hormoner har du eggløsning og menstruasjon som før. Kobberspiralen virker ved at kobberet i spiralen ødelegger sædcellenes evne til å befrukte et egg. Kobberspiralen kan sitte i inntil fem år og er et av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet.

Det er ikke fare for å bruke spiralen feil og du trenger ikke huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller. Ettersom kobberspiralen ikke inneholder hormoner gir den heller ikke hormonbivirkninger.

Dersom du har menssmerter fra før vil disse kunne bli forsterket. Det er også vanlig at blødningene blir noe kraftigere og at blødningene varer ca. De aller fleste friske kvinner kan bruke spiral, også kvinner som ikke har vært gravide tidligere. Siden den ikke inneholder hormonet østrogen kan også kvinner med risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom bruke denne type prevensjon. Kobberspiral passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon.

Kobberspiral passer også for kvinner som ikke ønsker påvirkning av hormoner. For å få spiral må du først ha en time hos lege, jordmor eller helsesøster. De vil stille deg noen spørsmål og gi deg en resept på spiral som du henter ut på apoteket.

Ved noen legekontorer og helsestasjoner kan du kjøpe spiralen på stedet. Før du setter inn en spiral er det viktig å vite at du ikke er gravid. Hvis du ikke har testet deg for seksuelt overførbare infeksjoner vil dette gjøres før eller samtidig som spiralen settes inn.

Spiralen kan settes inn når som helst i menstruasjonssyklusen, så lenge det er sikkert at du ikke er gravid. Du er beskyttet mot graviditet med en gang. Kobberspiralen koster mellom kroner på apoteket. Gratis for deg fra 16 til og med 18 år, mens åringer betaler cirka halv pris. Hos Sex og samfunn koster den kroner. De fleste kondomer er laget av latex, som er en type gummi.

Det finnes kondomer i ulike størrelser, farger og smaker. Det finnes kondomer uten latex slik at også de med latexallergi kan bruke kondom. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter både mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kondom beskytter mot graviditet ved at sædcellene fanges opp før de kommer inn i skjeden. Som beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner bør kondom brukes ved vaginalt samleie, munnsex og analsex.

Gratis kondomer fås hos Sex og samfunn, hos helsesøster eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også bestille gratis kondomer på www. Kondomer kan dessuten kjøpes på apotek, i dagligvarehandler, og på bensinstasjoner. En pakke med ti kondomer koster mellom 60 og kr avhengig av hvilket merke man kjøper.

Hormonspiralen er laget av myk plast og måler cirka tre centimeter. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte, vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral. Hormonspiralen inneholder hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren.

Hormonspiral er en av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet. De fleste som bruker hormonspiral vil etter hvert bli helt uten blødninger. Noen får månedlige blødninger omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter.

Noen få vil få uregelmessige blødninger. Den passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon. Dersom hormonspiralen settes inn innen syvende? Hvis du begynner etter dette må du bruke kondom de sju første dagene. Hormonspiral koster fra kroner. Hormonspiral er gratis for de mellom 16 og 17 år. Er du 18 år må du betale ca.

Den er myk og bøyelig, og kan ikke knekke. P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen og virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning.

P-staven kan sitte i inntil 3 år. P-stav er det prevensjonsmiddelet som gir best beskyttelse mot graviditet. P-stav gir ingen farlige bivirkninger og det synes ikke at du har den. Du trenger heller ikke huske på noe hver dag som ved p-piller. Ulempen med p-stav er at du ikke vet på forhånd hvordan blødningene blir etter at du har fått satt inn p-staven. Mange bli helt uten blødninger.

Noen får månedlige blødninger, omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter. Andre vil få uregelmessige blødninger. P-stav fås kjøpt på apoteket. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg og sette inn p-staven.

Før innsetting er det viktig å vite at du ikke er gravid. Dersom p-staven settes inn innen femte dag i menstruasjonen er du sikker fra første dag. P-stav settes inn under huden, på innsiden av overarmen. Du får lokalbedøvelse og innsettingen er helt smertefri. Du vil få et lite arr på 2 millimeter etter innsettingen. Noen kan få et stort blåmerke og bli litt øm i armen etter innsetting. Dette er ikke farlig, og du kan bruke armen som normalt.

Blåmerket vil forsvinne av seg selv etter noen uker. Du kan slutte med p-stav når du vil og bestiller da en time hos lege, helsesøster eller jordmor. Dersom du vil fortsette med p-stav etter tre år, fjernes den gamle staven, og det settes inn en ny stav på samme sted.

P-stav koster kroner. P-stav er gratis for de mellom 16 og 17 år. P-sprøyte inneholder kun hormonet gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter Depo-Provera. Sprøyten settes av helsepersonell i skulder- eller rumpemuskelen hver P-sprøyte er et svært sikkert prevensjonsmiddel, så lenge du husker neste sprøyte før det har gått 12 uker.

Du trenger ikke å huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller. De fleste som bruker p-sprøyte vil etter hvert bli helt uten blødninger. Hormonene kan ikke fjernes hvis du får bivirkninger, men du må vente på at virkningen går over. Når du slutter på p-sprøyte tar det ofte lang tid før eggløsningen kommer i gang. Du kan derfor oppleve at det kan ta måneder før du får tilbake normal menstruasjon. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept, og de kan også sette sprøyten.

Selve p-sprøyten fås kjøpt på apoteket. Dersom p-sprøyten settes innen femte? Begynner du utenom dette må du bruke kondom de første sju dagene. En p-sprøyte koster 86 kroner og varer i 12 uker. P-sprøyte er gratis for de mellom 16 og 19 år. Gestagenpiller inneholder kun hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning, gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren, og gjør slimhinnen i livmoren tynn slik at et eventuelt befruktet egg ikke fester seg. Gestagenpiller beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger.

At du må huske å ta en pille hver dag, til samme klokkeslett, kan gi stor fare for brukerfeil. Dette vil igjen kunne føre til nedsatt beskyttelse mot graviditet.

Gestagenpiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Du kan glemme pillen opp til 12 timer gjelder Cerazette og Desogrestrel Orifarm. Dersom du glemmer lenger enn dette må du bruke kondom i tillegg i 2 dager for å være sikker på å ikke bli gravid. En pakke med 3 brett 3 måneders forbruk koster fra ca. Dersom du er mellom 16 og 20 år får du ca. Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen.

Det finnes én type på markedet og denne heter Conludag. Minipillen beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger. Minipiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Dersom du er mellom 16 og 20 år får du kroner i rabatt hver tredje måned, dermed blir noen minipiller gratis. Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen kombinasjonspreparater. P-ring inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter NuvaRing.

Du setter inn p-ringen i skjeden selv, og den virker i 3 uker. Etter 3 uker tas den ut og erstattes med en ny, eller du har en ringfri uke med blødning menstruasjon før du setter inn en ny. Hormonene i p-ringen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren. Ved bruk av p-ring får du mindre smerter og blødninger enn ved en vanlig menstruasjon. Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette blødningen. Du trenger heller ikke å huske noe hver dag, slik du må ved bruk av p-piller.

Du må allikevel huske å ta den ut og sette den inn til riktig tid, og det er derfor muligheter for brukerfeil. Ringen er elastisk og holder seg vanligvis på plass i skjeden. En sjelden gang kan likevel ringen falle ut, for eksempel ved fjerning av tampong eller ved samleie.

Du er fortsatt beskyttet mot graviditet dersom ringen er ute av skjeden i mindre enn tre timer i løpet av et døgn. Ringen kan skylles i kaldt eller lunkent ikke varmt vann, før den settes inn igjen. Kjenn etter om ringen sitter på plass etter hvert toalettbesøk de første dagene.

Etterhvert kan du sjekke om ringen sitter på plass for eksempel en gang i uken. En pakke med 3 ringer varer i 3 måneder og koster ca. Er du mellom år får du dekket en tredel av prisen. P-plasteret måler 4,5 x 4,5 centimeter og inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen.

Det finnes kun én type på markedet, og denne heter Evra. Plasteret skal skiftes én gang i uken. Hormonene i p-plasteret hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren.

Plasteret kan stort sett plasseres overalt på kroppen der det er hel, ren og tørr hud, men ikke på brystene. Det vanligste er å feste plasteret på overarmen. For å unngå hudirritasjoner kan du veksle mellom stedene du setter plasteret. Plasteret skiftes én gang per uke, på samme ukedag, i tre uker. Du skal så ha maksimum sju dagers pause uten plaster før du setter på et nytt plaster.

Du vil vanligvis få en blødning to til tre dager etter at plasteret er fjernet. Du skal sette på nytt plaster selv om du fortsatt har blødning. Ved bruk av p-plaster får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon.

Dessuten trenger du ikke å huske å ta en pille hver dag. Ulempen med p-plaster er at du har et synlig plaster på huden. Du må også huske å skifte dette en gang i uka og det er derfor muligheter for brukerfeil. En pakke med 9 plaster varer i 3 måneder og koster cirka kroner. Dersom du er mellom år får du dekket ca. P-piller inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Hormonene i p-piller hindrer eggløsning, og gjør det dessuten vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren.

Det finnes forskjellige merker p-piller, men alle virker på samme måte. De ulike typene p-piller kan ha litt forskjellig varianter av hormonene og du kan derfor få lite bivirkninger av ett merke, men mer av et annet.

Informasjon om alle de ulike typene finnes på www. Ved bruk av p-piller får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon. Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette eller hoppe over en blødning. P-piller skal tas hver dag, og det at du må huske å ta en pille hver dag kan gi stor fare for brukerfeil. Et brett p-piller har enten 21 eller 28 piller. Dersom ditt brett har 21 piller tar du vanligvis en ukes pause før du starter på nytt brett, med mindre du vil hoppe over en blødning.

Denne varierer fra merke til merke. Det billigste merket koster cirka 80 kroner for tre måneder og det dyreste merket koster cirka kroner for tre måneder. Dersom du er mellom år får du dekket  kroner hver tredje måned. Det betyr at de billigste merkene blir gratis og at du betaler mindre for de dyrere merkene.

Nødprevensjon, også kalt angrepille, kan hindre graviditet. Du kan ta nødprevensjon dersom du har hatt samleie og brukt prevensjon feil for eksempel glemt p-pille , ikke har brukt prevensjon, eller har brukt kondom som sprakk under samleie. Nødprevensjon inneholder hormonet gestagen, eller en variant av dette, og virker ved å utsette eggløsningen.

Nødprevensjon kan ikke forhindre graviditet hvis befruktningen allerede har skjedd. Pillen må derfor tas så tidlig som mulig, helst med en gang etter samleiet. Dersom du kaster opp før det har gått 3 timer, bør du ta en ny pille. Det er ingen aldersgrense for å kjøpe nødprevensjon på apoteket.

Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon. For å kjøpe nødprevensjon andre steder enn apotek må du være over 18 år. Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap. Derfor må du ta en graviditetstest etter at du har brukt nødprevensjon. Det tar to uker fra ubeskyttet samleie til en graviditetstest er sikker.

Dersom du tar testen for tidlig kan du ikke stole på en negativ graviditetstest. Hvis du vanligvis bruker prevensjon med hormoner, og har tatt nødprevensjon, må du bruke kondom eller avstå fra samleie i to uker etterpå for å være sikker på at du ikke er gravid.

Dette er fordi nødprevensjonen ødelegger virkningen av annen prevensjon i opptil to uker etterpå. Du må også bruke kondom hvis du skal starte med ny prevensjon etter å ha tatt nødprevensjon. Dersom du har spørsmål om dette kan du spørre på apoteket, eller du kan spørre helsepersonell. Det er også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Dette er altså den desidert sikreste formen for nødprevensjon. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i fem år.

Lege, jordmor eller helsesøster kan sette inn kobberspiral. Hvis du bruker p-piller kombinasjons p-piller , p-ring eller p-plaster, er det mulig å utsette eller forskyve blødningen som kommer hver måned. Med p-piller, så dropper du den hormonfrie uken eller de hormonfrie pillene på slutten av brettet, og begynner rett på et nytt brett neste dag. Det er også mulig å hoppe over blødninger for deg som bruker p-plaster og p-ring. Sterilisering er en operasjon som gjør at man ikke lenger kan få barn.

Både kvinner og menn over 25 kan søke om å få utført en slik operasjon. Det vanligste er at fastlegen henviser pasienten til et sykehus for sterilisering. Noen steder anbefales såkalte «sikre perioder» som prevensjon. Dette går ut på at man regner ut eller bruker elektroniske hjelpemidler til å måle når man har høyest risiko for å bli gravid, og bruker kondom eller unngår å ha sex disse dagene. Dette gir ikke god beskyttelse mot graviditet og er ikke anbefalt som prevensjonsmiddel.

Å «hoppe av i svingen» er, på lik linje med sikre perioder, heller ingen anbefalt metode dersom du ønsker å være beskyttet mot graviditet. Selv om utløsningen tilsynelatende skjer utenfor vagina, kan såkalte lystdråper, som kommer før en utløsning, befrukte et egg. Å «hoppe av i svingen» er derfor ikke noen god beskyttelse mot graviditet. Seksuelt overførbare infeksjoner SOI er virus eller bakterier som smitter ved ulike former for seksuell aktivitet.

De fleste seksuelt overførbare infeksjonene smitter ved kontakt mellom slimhinner som finnes ulike steder på kroppen, blant annet i kjønnsorganene, i halsen og i endetarmsåpningen. Enkelte av disse infeksjonene kan også smitte via blod. Alle som er seksuelt aktive kan bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, uavhengig av hva slags sex man har.

Noen av infeksjonene overføres lett, for eksempel ved at man berører kjønnsorganet med fingrene, og deretter berører et annet kjønnsorgan, munn eller endetarmsåpningen. De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og herpes på kjønnsorganene. Mindre utbredt er hiv, hepatitt B og C, gonoré og syfilis.

Du kan ha en infeksjon uten at du merker det. Det anbefales derfor at du tester deg ved hvert partnerbytte, og dersom nåværende eller tidligere partner har fått påvist en seksuelt overførbar infeksjon. Noen kan synes det er ubehagelig å få vite at de har en seksuelt overførbar infeksjon. De fleste av de seksuelt overførbare infeksjonene er ikke farlige, så lenge du får behandling.

Husk også på at det å bli smittet er veldig vanlig, og noe mange opplever. Alle disse plagene kan også skyldes andre sykdommer. Dersom du får noen av plagene eller symptomene nevnt over bør du bestille time hos lege.

Det anbefales ikke å låne medisiner av venner, da det kan være at du ikke tåler medisinen eller at det er feil medisin. Mange steder rundt om i landet tilbyr testing. Du kan blant annet teste deg hos Sex og samfunn, fastlege, på helsestasjoner og på ungdomsklinikker. Test fra skjeden, endetarmsåpningen eller en urintest kan du enkelt ta selv.

Test fra hals, hud eller blodprøve må utføres av helsepersonell. Dersom du får påvist en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også kan sjekke seg og eventuelt behandles. Denne beskjeden kan du gi selv eller helsepersonell kan gjøre det for deg. Ditt navn vil ikke bli oppgitt.

Smittevernloven i Norge sier at alle er forpliktet til å la seg behandle ved smitte av klamydia, gonoré, syfilis, hepatitt B og C og hiv. Mange, inkludert noe helsepersonell, tror at kvinner som har sex med kvinner er mindre utsatt for smitte og derfor ikke trenger å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Kvinner om har sex med kvinner kan smittes ved de fleste former for sex, inkludert ved munnsex, fingersex, rimming og ved deling av sexleketøy.

Menn som har sex med menn er særlig utsatt for å bli smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Bruk av kondom ved analt samleie og munnsex beskytter mot de fleste infeksjonene. Kondom beskytter kun det området kondomet dekker og kan derfor ikke gi beskyttelse mot alle seksuelt overførbare infeksjoner. Herpes, kjønnsvorter, skabb og flatlus kan sitte utenfor området kondomet dekker, og kan derfor smitte til tross for at kondomet brukes riktig.

Alle som er seksuelt aktive bør teste seg. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt eller munnsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy. Kondom beskytter mot smitte. For kvinner som har sex med kvinner beskytter slikkelapp ved munnsex. Kondom på sexleketøy og latexhansker ved fingring og håndsex beskytter mot klamydia.

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre.

Dersom man får plager merker man disse tidligst 1—2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere.

Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet. Det anbefales at du tester deg for klamydia hvis du har symptomer, eller hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

Klamydia behandles med antibiotika. Uten behandling kan klamydia utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler.

Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg. Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Mykoplasma skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Mycoplasma genitalium. Mykoplasma kan smitte til skjede, penis urinrør og endetarmsåpning.

De fleste som smittes med mykoplasma får ingen symptomer. Dette fører til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Det vanligste symptomet er svie når du tisser. Kvinner kan merke blødninger etter samleie og utenom menstruasjon, og får ofte forandret utflod; økt mengde, endret farge og endret konsistens.

Menn kan også merke utflod fra urinrøret. Behandling for mykoplasma er antibiotika, og vanligvis tar man tabletter én gang daglig i fem dager. Siden tre av ti av de som får behandling mot mykoplasma ikke blir kurert etter den første behandlingen, er det veldig viktig at du tar en ny test etter at du har blitt behandlet.

Dette kalles kontrollprøve og kan tidligst tas fire uker etter at du begynte på behandling. Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma kan utvikle seg til bekkeninfeksjon infeksjon i livmor og eggledere eller infeksjon i testikler og bitestikler. Smitteoverføring kan skje vaginalt og analt, og ved munnsex.

Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene, eller via sexleketøy. For kvinner som har sex med kvinner beskytter slikkelapp ved oralsex. De fleste som får smitte i penis urinrør får symptomer. Ved smitte i skjede får bare rundt halvparten symptomer. Smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. Eventuelle plager merkes tidligst to til sju dager etter smittetidspunktet, men kan også komme senere. Noen er smittet uten at de får noen symptomer.

Smitten kan da videreføres uten at smittebæreren er klar over det. Uten behandling kan gonoré utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler. En person som har gonoré vil også lettere kunne bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner. Testing og behandling er gratis. Gonorétallene har vært lave i Norge i lang tid, men de siste årene har det vært en økning. Statistikken viser at mange blir smittet i utlandet, og det antas derfor at økningen i stor grad skyldes at vi reiser mer enn tidligere.

Et typisk herpesutbrudd kjønnsherpes starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår. Disse kan komme på penis, rundt skjedeåpningen, rundt endetarmsåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet.

Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes.

Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes. I praksis regnes man kun som smittsom mens man har utbrudd, men det er en liten mulighet for at smitte også kan skje før eller etter et utbrudd.

Unngå samleie og munnsex mens du har utbrudd. Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt da kondomet ikke nødvendigvis dekker hele området hvor utbruddet er. Herpes er ikke farlig, men sårene er vonde og kan virke sjenerende. Huden blir normal når sårene har grodd. Det finnes ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere.

Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 prosent av alle i Norge med et av de to herpesvirusene i løpet av livet. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger.

Kjønnsvorter, også kalt kondylomer, er vorter på huden i underlivet. Kjønnsvorter er ikke farlig. Vortene kommer av et virus som kalles HPV, som kan smitte til huden ved hudkontakt med en smittet person. Ikke alle får vorter selv om de har blitt smittet med viruset. Det går vanligvis én til åtte måneder fra du ble smittet med viruset til det eventuelt oppstår vorter i huden. Bruk av kondom beskytter til en viss grad, men ved for eksempel samleie vil det allikevel være noe hudkontakt, selv ved bruk av kondom.

HPV-virus smitter lett når du har synlige vorter. Etter at vortene er borte er smittefaren mindre. Kroppens immunforsvar vil oftest utrydde viruset og eventuelle kjønnsvorter i løpet måneder. Med behandling forsvinner vortene raskere. Den vanligste behandlingen mot kjønnsvorter er et flytende middel som pensles på vortene, men det finnes også ulike kremer som kan benyttes.

Behandlingen fås kun på resept, og du må derfor bestille time hos lege for å starte med behandling mot kjønnsvorter. Det finnes ingen tall på hvor mange som har kjønnsvorter, men HPV-virus er antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge.

Minst 70 prosent av alle som har sex vil bli smittet med HPV i løpet av livet. Bare én av ti får synlige kjønnsvorter. Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt-virus. Hiv finnes i blod, i sæd og i skjedevæske. Det ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen, og kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes. Hiv er et lite smittsomt virus og kan ikke smitte gjennom spytt, tårer, svette, avføring eller urin. Hiv overføres heller ikke ved å drikke fra samme glass, ved kyssing eller berøring.

Viruset kan smitte ved samleie både vaginalt og analt. Det kan i svært sjeldne tilfeller også smitte via munnsex. Hiv kan også smitte via blod, og stoffmisbrukere som er smittet av hiv kan smitte andre ved deling av sprøyter eller annet brukerutstyr.

Du kan teste deg for hiv ved å ta en blodprøve hos lege eller helsesøster. Prøven vil være sikker 12 uker etter antatt smittetidspunkt.

Moderne hivbehandling gjør i dag at en person som bruker medisinene på riktig måte ikke kan smitte andre. Dermed kan hiv-positive personer leve tilnærmet normale liv; de kan få barn, gifte seg og leve trygt sammen med en partner de er glad i, uten risiko for at de skal smitte andre.

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt , eller munnsex. Bruk av kondom beskytter. Syfilis kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan syfilis smitte ved kyssing. Det tar mellom én til ti uker fra smittetidspunkt til det danner seg et sår. Såret er smerteløst og forsvinner igjen etter noen uker. Dersom syfilis ikke testes og behandles kan det over tid flere år utvikle seg til en alvorlig bakterieinfeksjon med plager som trøtthet, hodepine, feberfølelse, nedsatt allmenntilstand hovne lymfeknuter og hudforandringer.

I de mest alvorlige tilfellene kan syfilis føre til hjertesykdom og alvorlig sykdom i nervesystemet. Det kan ta opptil 12 uker fra man ble smittet med syfilis til det vises på en prøve.

Du kan altså stole på en negativ test når det har gått minst 12 uker fra antatt smittetidspunkt. Dersom du har testet positivt på syfilis er det svært viktig at du ikke har sex med noen før legen som behandler deg har fortalt deg at du ikke smittsom lenger.

Syfilis er sjelden i Norge. De siste årene har det blitt påvist under tilfeller årlig. Mange smittes i utlandet, og menn som har sex med menn er særlig utsatt for syfilissmitte. Hepatitt er betennelse i leveren. Man kan få hepatitt av ulike virus. De vanligste virusene kalles hepatitt A, hepatitt B og hepatitt C.

Av disse er det særlig hepatitt B-viruset som kan smitte ved sex, og det er derfor bare hepatitt B som vil bli omtalt her. Hepatitt B smitter ved vaginal- og analsex, og munnsex. Kondom beskytter ved samleie og munnsex. Hepatitt B kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan det smitte via spytt.

Prøven tas som en blodprøve. Hvis du tester positivt for hepatitt B må du følges opp av en legespesialist på sykehus. Behandling og oppfølging av hepatitt B er gratis i Norge. De fleste som får hepatitt B blir friske innen fire måneder, men noen få prosent av de smittede må leve videre med en varig sykdom.

Disse risikerer på lang sikt å utvikle alvorlig leversykdom. Det finnes vaksine mot hepatitt B. Vaksinen er gratis for personer som er særlig utsatt for å bli smittet.

Flatlus er en parasitt som lever og formerer seg på kroppshår. På grunn av hårfjerning og barbering av kjønnshår er ikke flatlus lenger så vanlig. Flatlus overføres ved nær kroppskontakt, for eksempel ved sex eller annen naken kroppskontakt. Flatlus kan i sjeldne tilfeller også smitte via håndklær, sengetøy og klær. Du kan i noen tilfeller selv se etter om du har lus. Eggene vil også kunne være synlige.

Dersom du om du har lus kan behandling kjøpes reseptfritt på apoteket. Hvis du opplever ubehagelig kløe i underlivet, men ikke selv klarer å se lus, bør du bestille time hos en lege som kan undersøke deg. Partner må også behandles for at dere ikke skal smitte hverandre på nytt, og for å hindre at flere blir smittet. Det anbefales at du gir beskjed til den som har smittet deg. Skabb overføres ved nær kroppskontakt, og kan smitte ved sex eller annen naken kroppskontakt.

Skabb kan i sjeldne tilfeller også smitte via håndklær, sengetøy og klær. Skabb gir vanligvis intens kløe som forverres ved varme, for eksempel når man ligger i senga under en varm dyne eller ved varmt vær.

Det typiske er kløe om natten. Det finnes ulike midler mot skabb, blant annet en krem som man smører på hud og hår. Dette fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Partner og personer du bor sammen med må også behandles for at en ikke skal smitte hverandre på nytt. Skabben dør etter noen døgn når den ikke er i kontakt med hud, eller dersom den blir utsatt for svært høy eller lav temperatur. Sengetøy, håndklær og klær som har vært i kontakt med huden, kan vaskes på 60 grader eller plasseres i fryser over natten.

Alternativt kan tøyet henges kjølig i en uke. Dyne, pute, madrass og yttertøy som ikke får plass i vaskemaskin eller fryseboks, bør luftes og plasseres kjølig i minst fire dager. Trikomonas er en encellet parasitt som kan smitte til skjede eller urinrør ved samleie.

De fleste som smittes i skjeden får symptomer. Det vanligste er at utfloden forandres. Ofte vil det være store mengder med tyntflytende og illeluktende utflod med gulgrønn farge og skummende konsistens. Det er svært sjelden at man tester for trikomonas i Norge da forekomsten er svært lav. Det kan være aktuelt å teste for trikomonas hos de som har vært på reise i land der trikomonas er vanlig, som har symptomer og som har testet negativt på alle andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Enkelte infeksjoner kan gi symptomer eller plager i underlivet, uten at de smitter ved seksuell kontakt. Disse infeksjonene regnes derfor ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. De vanligste tilstandene er bakteriell vaginose og sopp. Bakteriell vaginose, også kalt skjedekatarr, er en veldig vanlig årsak til vond lukt i skjeden og økt mengde utflod. Bakteriell vaginose skyldes en ubalanse mellom bakteriene som finnes naturlig i skjeden. En slik ubalanse er ikke farlig, det gir kun ubehag.

Den vanligste plagen ved bakteriell vaginose er vond lukt. Mange beskriver lukten som råtten fisk. Ofte merker man også økt mengde utflod eller at utfloden endrer seg, for eksempel at den får en gråaktig farge. Noen kvinner kan også få plager som kløe og svie i skjeden. Bakteriene gir bare plager hos kvinner, men de finnes også naturlig i underlivet hos en del menn.

Vi vet ikke så mye om hvorfor enkelte får bakteriell vaginose. Noen får det etter samleie, særlig med ny partner og i begynnelsen av et nytt forhold. En tror at bakteriene i skjeden påvirkes av kontakt med sæd. Kondom kan derfor hjelpe. Plagene vil nesten alltid gå over, også selv om du ikke tar noen behandling.

Bakteriell vaginose går ofte over av seg selv ved at man lar underlivet være mest mulig i fred. Selv om du opplever ubehagelig lukt, er det viktig at du ikke spyler oppover i skjeden med dusjstrålen, og at du ikke vasker underlivet med noen form for såpe. Dette fører bare til at du vasker bort de beskyttende melkesyrebakteriene, som du helst vil beholde. Dersom tilstanden ikke går over av seg selv, kan det behandles med antibiotika, enten med stikkpiller til skjeden eller med tabletter som svelges på vanlig måte.

Stikkpiller og tabletter har antagelig like god effekt. Stikkpillene er dyrere, men har færre bivirkninger sammenlignet med tablettene. Det er ikke uvanlig å få en soppinfeksjon i skjeden etter å ha tatt antibiotika mot bakteriell vaginose. Sopp er av de vanligste årsakene til kløe i underlivet. Nesten alle kvinner får soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp finnes naturlig på hud, i munn, i mage, og også i skjeden hos mange kvinner.

Vanligvis gir sopp ingen plager, blant annet fordi en rekke naturlige bakterier holder den i sjakk.

smerter under samleie norsk pono Anejakulasjon kan også skyldes retrograd ejakulasjon, for eksempel etter kirurgi i bekkenet. Etter et halvt minutt kan onaneringen begynne på nytt. Det kan være aktuelt å teste for trikomonas hos de som har vært på reise i land der trikomonas nakenprat chat pene damer bilder vanlig, som har symptomer og som har testet negativt på alle andre seksuelt overførbare infeksjoner. Dersom kvinner har smerter ved samleie er det viktig å ta dette på alvor, og ikke fortsette smerter under samleie norsk pono ha sex hvis det gjør vondt. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp. I noen tilfeller kan det kjennes godt, mens andre ganger kan det oppleves som skummelt og vanskelig.

: Smerter under samleie norsk pono

Smerter under samleie norsk pono Xnxxx sex tønsberg
Smerter under samleie norsk pono Par søker stor kuk porno
Porno norsk tale linni meister rumpe Har hun fortalt partneren hva som skal til for at hun skal få orgasme? Huden rundt blir sydd sammen slik at urinrøret og deler av skjedeinngangen blir dekket av et hudsegl. Norske helsemyndigheter anbefaler at alle kvinner over 25 år tar celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Det pågår i dag to diskusjoner knyttet til det å leve asian escort oslo sex undertøy hiv og å være seksuelt aktiv. Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Som tidligere nevnt er det en fordel å trekke inn partner siden sexologiske problemer i de fleste tilfeller er relasjonelle.
Knulle chat erotikk butikk oslo 523

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Les mer 6 kommentarer. Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, vulvodyni. Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Les mer 50 kommentarer. De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet.

Les mer 96 kommentarer. Alkohol inneholder såkalte "tomme kalorier". Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet. Hei jente 15 år, Takk for at du skriver til oss i Ung.

Etter å ha lest det du skriver forstår jeg at du opplever det som vondt å ha samleie m Hei Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden.

Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksem Hei Takk for spørsmål. Når en har flere samleier i løpet av kort tid, er det normalt at huden blir sår. Dette skjer pga friksjon. Hei, og takk for at du skriver til ung.

Du kan slappe helt av. Verken du eller kjæresten din kan ha noen kjønnsykdom så lenge dere ikke har Hei jente 14 år! Så fint at du skriver til oss! Bløding i forbindelse med sex, kan ha ulike årsaker. Det er ikke uvanlig å få en liten blødnin Hei Takk for at du skriver til oss i Ung. Etter å ha lest det du skriver vil jeg tro at sårene du har sett på innsiden av kjønnsleppene og i Hei Noe som er viktig å huske på, er at om noe gjør vondt så er det et tegn på at du skal stoppe opp.

Det du skriver kan tyde på at du har en Hei Blødninger ved samleie kan ha flere årsaker. Små blødninger kan komme av at du har fått en liten rift i slimhinnen i skjeden. Ofte er det da Mest sannsynleg er det ikkje det at du og kjæresten har sex sjelden som er årsak til problemet ditt.

Det er fleire faktorar som kan virke inn Hei jente 20 år Takk for at du skrev til ung. Det er så trist å lese at du er blir utsatt for overgrep. Det er mange som sliter med vaginism Det er absolutt ikke tåpelig å spørre om dette. Det er bare fint at du ønsker å føler deg trygg og sikker Hei jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung. Det du opplever er ikke uvanlig de første gangene du har sex. Ofte handler det om at man rett og For noen vil følelsen av å ikke passe inn gjøre slik at en vil klamre seg til en identitet som ikke er helt riktig for personen.

For mange er det viktige og store dilemmaer rundt spørsmålet om å korrigere kjønn og for eksempel ønsket om ikke å miste muligheten til å få barn. Behandler må gi rom for flere mulige måter å leve ut sin kjønnsidentitet slik at transpersonen kan finne en god måte å forstå seg selv på og ikke identifiserer seg for snevert.

For mange vil aksept også gi en større opplevelse av handlingsrom for enten å velge kjønnskorrigerende behandling eller håndtere sin identitet på en mer fleksibel måte. Å akseptere sin identitet kan kanskje for noen være nok til ikke å ville forandre på genitaliene for å få bekreftelse.

Personer som ønsker kjønnsbekreftende behandling må ta kontakt med fastlege for å få henvisning til psykolog eller psykiater for utredning og eventuell henvisning til spesialisthelsetjenesten.

Når en får diagnosen transseksualisme, vil behandlingen startes opp. Det finnes flere organisasjoner i Norge hvor du som fagpersonell kan få råd, kunnskap og veiledning. I noen tilfeller vil det være aktuelt å sette pasienten i kontakt med disse organisasjonene for videre oppfølging.

Ikke alle menn som har sex med menn definerer seg som homofile eller bifile. Noen vil ha en heterofil identitet, men samtidig ha sex med andre menn. Msm har stort sett de samme helseutfordringene som andre norske menn, men de er mer utsatt for seksuelt overførbare infeksjoner. Dette fordi det blant msm er et stort smittereservoar og lettere smitteoverføring på grunn av sexpraksis: Dette øker risikoen for blant annet overføring av hiv. Det blir derfor viktig med god kartlegging av risiko for seksuelt overførbare infeksjoner.

I denne sammenheng brukes begrepet ksk om jenter og kvinner som har sex med personer av samme kjønn. Det har vært en utbredt oppfatning om at ksk har mindre risiko for seksuelt overførbare infeksjoner. Dette viser seg midlertidig ikke å stemme. Endel ksk har også sex med menn og kan derfor smittes med seksuelt overførbare infeksjoner på lik linje med andre heteroseksuelle kvinner.

De vil også kunne risikere uplanlagt graviditet. Det finnes lite forskning på transpersoners seksualvaner både i Norge og i resten av verden. Det er derfor vanskelig å si hvor risikoutsatt denne gruppen er for seksuelt overførbare infeksjoner. Mange transpersoner har vaginal, anal og munnsex på lik linje med andre. Det blir derfor viktig med kartlegging, som hos andre, for å finne ut av hvilke tester for seksuelt overførbare infeksjoner en bør ta:.

Med dagens behandling kan en konstruere en vagina med slimhinnehud. Det betyr at en må ta en skjedeprøve på vanlig måte for å sjekke soi. Testosteronbehandling vil føre til at klitoris vokser og blir en mikropenis. Denne vil ikke ha en urinveisåpning. Andre vil få en konstruert penis gjennom å bruke vev fra kroppen. En slik penis vil heller ikke ha en slimhinne. Hos enkelte beholdes vagina under en slik penis. Kartlegg hvor pasient har slimhinner og om det vil være nødvendig å ta soi-tester.

Det er viktig at helsepersonell viser forståelse for at det er vanskelig for pasienten å måtte forklare at de har gjennomgått kjønnsbekreftende behandling.

Enkelte transpersoner sliter med kroppslig dysfori, som vil si et ubehag eller avsky for enkelte eller flere av sine kroppsdeler. Noen vil fortelle at det er vanskelig å ivareta kroppen, noe som kan føre til at det ikke brukes prevensjon og eller kondom.

Dette vil øke risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner og uplanlagt graviditet. Andre transpersoner har for eksempel ikke vaginalsex på grunn av kroppslig dysfori, og da trenger en ikke teste for seksuelt overførbare infeksjoner fra vagina. Mennesker med fysiske, psykiske eller skjulte funksjonshemminger, møter flere utfordringer og hindringer i utvikling av egen seksualitet. De kan være hindret i å leke seg frem til kunnskap og erfaring, og de kan ha færre muligheter til flørt og leken tilnærming til seksuell utprøving enn funksjonsfriske.

Funksjonshemmedes seksualitet er dessverre fortsatt et mer tabubelagt og mindre åpent tema enn funksjonsfriskes seksualitet. De får ofte dårligere seksualopplysning og det blir sjelden tilrettelagt for seksuell aktivitet.

Denne metodeboken tar ikke opp spesielle problemer som er knyttet til ulike funksjonshemminger, men funksjonshemmede kan oppleve de samme problemer som allerede er omtalt.

Det er viktig med åpenhet om seksualitet, også for å forebygge overgrep og utnytting. Ulike interesseorganisasjoner, som for eksempel Norges Handikapforbund, har engasjert seg i temaet funksjonshemmede og seksualitet, og rehabiliterings- og habiliteringstjenesten har dannet Nettverk for funksjonshemmede, seksualitet og samliv NFSS. Fysisk og psykisk funksjonshemmede har rett til å få dekket utgifter til enkelte seksualtekniske hjelpemidler for å bedre seksualfunksjonen.

NAV og rehabiliterings- og habiliteringstjenesten har oversikt over disse rettighetene. En overgrepsutsatt kan ha vansker med å ta på seg selv for å onanere. En har så store spasmer at han eller hun ikke får onanert. I begge disse eksemplene har pasientene rett til å få rekvirert hjelpemidler som for eksempel vibrator eller hanske med innebygd vibrator, og få utgiftene dekket av Rikstrygdeverket etter søknad fra lege.

Det skal søkes på et spesielt skjema. Opplysninger finnes på Rikstrygdeverkets hjemmeside. Savn er et sentralt tema i forhold til seksualitet fordi mange sliter med å skille mellom ulike former for savn.

Det kan handle om seksuelle savn, men også om andre typer savn som for eksempel nærhet, ensomhet, aksept og hudkontakt. Det er viktig å skille mellom seksuelle savn og andre typer savn som noen ganger kan dekkes på andre måter. For eksempel kan ensomhet dekkes gjennom en partner som en har sex med , men ensomhet kan også dekkes gjennom å jobbe med vennerelasjoner. Seksualiteten eksponeres i dagens samfunn, gjennom media, musikk og mote. Dette kan bidra til at presset utenfra om å føle seg vellykket og erfaren øker.

Savnet kan oppstå når en ikke har erfaringer og samtidig har en oppfatning om at alle andre har erfaringer. De kan oppfatte seg som sære unntak. Det er viktig at det ikke ensidig fokuseres på opplæring og informasjon om hvordan de skal leve ut seksualiteten sin med sikker sex og gode orgasmer, men også at mangel på erfaring er vanlig.

Til tross for eksponering av seksualitet og kropp i det offentlige rom så kan det se ut som om det har skjedd en negativ dreining i forhold til nakenhet og kropp i samfunnet. En ser i større grad at ungdom lar være å dusje naken felles etter gymtimer på skolen, og om en dusjer, er det med undertøy på.

Dette gjør at en ikke kan speile seg i andre for å bekrefte seg selv. En ser også en økning der personer ønsker kirurgiske inngrep for å oppnå en kropp som ikke representerer mangfoldet. Det kan se ut som om det er en økning i samfunnet av mennesker som ikke ser på seg selv som seksuelle personer. En er ikke interessert i seksuell aktivitet verken alene eller med andre. Aseksuelle kan kjenne på seksuell respons og forelskelse, men ønsker ikke seksuell aktivitet. En kan ha gode relasjoner med intimitet, kjærlighet og nærhet til tross for dette.

Som behandler er det fint å anerkjenne en aseksuell identitet og kunne presentere muligheter for aseksuelle. Mulighetene kan være at en enten velger å leve alene, leve med at partner har andre seksualpartnere, leve i et forhold der en er enige i at ingen har seksuell aktivitet eller forsøke å jobbe med seksualiteten.

Kvinner og menn kan ha infeksjoner som gir utfordringer i møte med ny partner. Kondylomer, herpes eller en hiv-infeksjon er eksempler på infeksjoner som ikke er så lett å presentere på et første møte eller ved tilfeldig sex.

Hvordan en selv forholder seg til infeksjonene, hvilken kunnskap en har og hvor god smitteveiledning en har fått, vil være avgjørende for hvordan en takler dette med tanke på partner. Ofte kan følelser som skam føre til at en ikke forteller partner om infeksjonene, og en kommer i en situasjon som blir vanskelig å håndtere.

Det er derfor viktig å ta opp hvordan pasienten ser for seg at seksualiteten skal bli framover for å unngå å påføre skam til pasienten og overføring av smitte til framtidige partnere.

Hiv er en stigmatisert sykdom og det kan være vanskelig for noen å være åpen om hiv-diagnosen. Enkelte som lever med hiv er kun åpne for behandlende lege, mens andre kan leve i varierende grad av åpenhet. Uavhengig av hvor åpen en er om hiv-status, kan en oppleve det som vanskelig å etablere seksuelle relasjoner.

Som behandler er det derfor viktig å spørre om pasienten har behov for rådgivning eller veiledning, tilby dette eller henvise til andre faginstanser om en selv ikke har kompetanse.

Det pågår i dag to diskusjoner knyttet til det å leve med hiv og å være seksuelt aktiv. Den første handler om hiv-positive skal kunne straffeforfølges om overføring av smitte er en mulighet. Den andre handler om hvorvidt en hiv-positiv i behandling og uten målbart virus er smitteførende eller ikke. Slike diskusjoner kan bidra til at en føler seg mer stigmatisert og sykeliggjort, og kan føre til isolasjon og en mindre mestrende seksualitet. En aktiv holdning fra behandler kan stimulere til en mer mestrende måte å forholde seg til sin seksualitet som hiv-positiv.

På tross av dette er det viktig å få fram at hivpositive også lever i stabile, trygge og gode seksuelle relasjoner. Noen trenger hjelp til å kunne håndtere tenningen sin, gjøre den mindre gjeldende i seksualiteten sin og innføre nye tenningsmønstre. Det kan også være bruk av ulike kroppsvæsker som urin, avfø- ring, sæd, vaginalsekret eller være knyttet til inntak av mye mat eller spesielle matvarer eller leking med matvarer.

Det er ikke avdekket at interesse for BDSM er knyttet til spesielle sosiale grupper, utdanningsnivå, yrker eller kulturer.

For noen mennesker er dette en stor del av den seksuelle identiteten mens det for andre kan det være en erotisk lek. Hvor langt en vil involvere seg i dette, er opp til hver enkelt. Medikamenter innenfor gruppen SSRI «lykkepiller» og dopingmidler påvirker seksuell lyst og orgasme. Forskning viser at mange av disse har ulik virkning på seksualiteten. Ved utskriving av SSRImedikamenter, er det viktig at dette blir kartlagt. På den måten kan en bidra til å finne de medikamentene som i minst mulig grad forstyrrer seksuell utvikling og liv.

I noen tilfeller blir SSRI medikamenter brukt for å hindre for tidlig utløsning, se senere i kapittelet. Alkohol og narkotiske stoffer påvirker seksualiteten. De har både fysiske, psykiske og sosiale virkninger. I rusen kan mange oppleve en større frihet som kan medvirke til at grenser flyttes. De får erfaringer som de ikke ville fått i upåvirket tilstand. Dette kan være gruppesex, bruk av leketøy de ellers ikke ville brukt, sex med personer de ikke føler seg tiltrukket av og ulike seksuelle aktiviteter.

Rusen brukes ofte for å øke det seksuelle motet og for å forsterke den seksuelle opplevelsen. Rusmidler brukt over tid vil imidlertid ha motsatt effekt. PDF5-hemmere for eksempel Viagra er medikamenter som er utviklet for ereksjonsproblemer hos menn. Misbruk av disse medikamentene foregår i enkelte miljøer.

På sikt kan dette gi ereksjonsproblemer, økende prestasjonsangst og i noen tilfeller langvarige, helsefarlige ereksjoner priapisme. Poppers alkylnitritt er et hjertestimulerende middel og kan kjøpes illegalt.

Det er i væskeform og sniffes inn rett før penetrering og orgasme. Virkningen varer fra ett sekund til to minutter, og øker hjertefrekvensen. Dette gir et ekstra nytelse ved orgasme, og det får musklene i anus og vagina til å slappe av, noe som gjør det lettere å bli penetrert. Poppers er kjent blant homofile, men brukes også i andre miljøer. Dette middelet er farlig letalt brukt sammen med PDF5-hemmere.

Mulighetene for å få tak i medikamenter og rusmidler via internett som kan påvirke seksualiteten er store, uavhengig av by og land. Barn opplever som oftest overgrep fra betrodde personer i nærmiljø, mens i ungdomsårene skjer også overgrep av jevnaldrende og perifere personer, som for eksempel festvoldtekt av jenter. I følge en ny rapport fra Norsk kunnskapssenter for vold og traumatisk stress så er kvinner involvert i en tredjedel av overgrepene mot menn.

Mindreårige gutter i tenårene er også utsatt for overgrep fra voksne menn. Overgrep kan medføre problemer med å forvalte sin egen seksualitet i ettertid. Mennesker reagerer ulikt på overgrep avhengig av hvem de er, hva slags forhold de har til sin egen seksualitet og intime relasjoner, sårbarhet, relasjon til overgriper og hvilken mulighet de har til å mestre hendelsen umiddelbart etterpå. Mange har også erfaringer som har både negative og positive kvaliteter.

Dersom behandler får presentert en overgrepshistorie må det vurderes videre henvisning. Pasienten må også tilbys hjelp til å sikre spor og eventuelt anmelde. For mange kan det være vanskelig å anmelde. En kan informere om at dette ikke er noe en trenger å gjøre, men at en kan sikre spor i tilfelle den overgrepsutsatte velger å anmelde senere.

De fleste kommuner i Norge har overgrepsmottak som pasienten kan følges til eller henvises til. Videre er det viktig å vise respekt for pasientens grenser forbundet med å fortelle om overgrepet. Balansegangen mellom å være åpen og imøtekommende og det å være varsom og ivaretagende er viktig for å unngå at hjelpen tar form av verbale overgrep.

Gjeldende lovverk er Straffelovens § — , Lov om Barneverntjenester meldeplikt til barneverntjenesten og Helsepersonelloven. Både kvinner og menn selger og kjøper seksuelle tjenester. I Norge er det ikke lov å kjøpe seksuelle tjenester og lovbrudd dømmes etter Straffeloven § Herunder regnes også bytte av seksuelle tjenester med mobilkort, klær eller andre materielle ting.

I dag møtes mange på nettet, der de kan ha nettsex og leve ut seksuelle fantasier. Det brukes webkamera, chat, mobiltelefon, sms og mobilfoto. Dette fører til flere muligheter for kontakter og møter. Noen kan medføre ubehagelige situasjoner som er vanskelige å forutse.

En positiv side med nettdating er muligheten til å bli kjent på en annen måte, og kommunisere verbalt før en møtes. Det er viktig at behandleren er bevisst dette, fordi det kan bidra til å gi ideer om hvordan ulike medier kan brukes positivt i stedet for bare å fokusere på de negative sidene. Det kan være nyttig å spørre om de benytter seg av disse mulighetene og om hvilke erfaringer de har.

Kjønnslemlestelse er et inngrep som endrer ytre kjønnsdeler hos jenter. I noen tilfeller sys de ytre kjønnsleppene sammen. Inngrepet skjer oftest når jentene er i alderen 5 — 14 år, men også spedbarn utsettes. Det gis ulike forklaringer på hvorfor skikken er nødvendig. Ingen religion krever omskjæring av jenter. Andre ord på kjønnslemlestelse er sunna eller omskjæring. Kjønnslemlestelse av jenter er farligere og langt mer omfattende enn omskjæring av gutter og er i strid med menneskerettighetene, blant annet på grunn av de alvorlige helsemessige konsekvensene inngrepet har.

I Norge er alle former for kjønnslemlestelse forbudt. Det er straffbart å bidra til at noen blir kjønnslemlestet, uavhengig av om inngrepet utføres i Norge eller i et annet land. Det er viktig å påpeke at det ikke er straffbart å være kjønnslemlestet. Selv om en jente er kjønnslemlestet, kan hun fremdeles ha glede av sin seksualitet. Pasienten kan få gratis hjelp på sykehus til å rette opp skader. Det som er fjernet kan ikke erstattes. Dersom noen står i fare for å bli omskåret i Norge eller i utlandet, kan helse- og sosialtjenesten, barnevernsvakt eller politi kontaktes.

En har plikt til å melde i fra og forsøke å avverge det dersom en tror at noen står i fare for å bli omskåret. Lov om forbud mot kjønnslemlestelse §§, av Det forekommer omskjæring av gutter ved at forhuden blir fjernet. En dansk undersøkelse av menn viser at menn som er omskåret, hyppigere kan ha problemer med å få orgasme og at kvinnelige partnere til omskårne menn, har mellom fire og åtte ganger hyppigere problemer med smerter under samleie.

Det er ikke ulovlig å omskjære gutter i Norge i dag; omskjæring skjer ved norske sykehus mot en egenandel. Hvis noen opplever at de ved vold, frihetsberøvelse eller annet press blir tvunget til å inngå ekteskap, kalles det for tvangsekteskap. Ekteskapsloven § 16, Utlendingsforskriften, tiltak mot tvangsekteskap. Selv om det finnes gråsoner, er det viktig å skille tvangsekteskap fra arrangert ekteskap ekteskap der en ikke har valgt partner selv, men som inngår ekteskap uten tvang eller vold.

De som har blitt utsatt for tvangsekteskap, opplever ofte at de ikke klarer eller orker å etablere et sexliv med partneren. Dette er en naturlig følge av det de har opplevd. Det anbefales å ta kontakt med tiltak rettet mot tvangsekteskap eller eventuelt sexologisk rådgiver. Det er mulig å benytte seg av ulike hjelpetiltak for å unngå tvangsekteskap, se www.

Sex og samfunn ønsker å bidra med å fremme seksuell helse, kunnskap og åpenhet i møte med pasienter med seksuelle problemer. Seksuelle problemer er ganske vanlig, men mange søker ikke hjelp hos helsepersonell. Det finnes trolig ingen som har gått gjennom livet uten å støte på problemer knyttet til seksualitet eller seksuelle erfaringer. De fleste lever godt med dette og får enten hjelp av venner eller partner, eller så løser de utfordringene på egen hånd.

Andre kan ha behov for å søke profesjonell hjelp. De hyppigste seksuelle problemene hos menn oppgis å være for tidlig ejakulasjon og erektil dysfunksjon. En rapport i regi av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, konkluderte i med at sexologisk intervensjon har effekt. Resultatet fra rapporten viser at seksualterapeutiske behandlinger kan ha positiv effekt for personer med seksuelle problemer.

Dette er gjennomgående for et bredt spekter av populasjoner, og et bredt spekter av seksuelle problemer. I følge rapporten Effekter av seksualterapeutiske intervensjoner fra , er de hyppigste seksuelle problemene hos menn for tidlig ejakulasjon og erektil dysfunksjon.

Ereksjonsproblemer har overveiende somatisk årsak hos eldre menn. Årsakene kan være nevrogene og vil da ofte være ledsaget av andre symptomer fra nervesystemet , arterielle ledsaget av andre tegn på arteriosklerose eller venøse. Det siste skyldes utilstrekkelig lukking av avløpet fra svamplegemene og kan ses hos unge menn som forteller at de aldri har hatt full reisning. Ved somatiske årsaker til ereksjonsproblemet har pasienten ikke morgenereksjon. Hos unge menn er årsakene til ereksjonssvikt som oftest av psykisk karakter.

Har pasienten morgenereksjoner, kan en utelukke somatiske årsaker til ereksjonsproblemet. Det kan være nok hjelp å fortelle at det er noe de fleste gutter og menn opplever i løpet av livet.

Ofte er det press om å kunne prestere som ligger bak, at en ikke vil skuffe partner og en kan trenge hjelp til å komme ut av en vond sirkel. Gutter kan oppfordres til å få bedre kontroll over ereksjonene ved å øve med onani for å gjøre penis stiv når en trenger og slapp når det trengs. Det kan også være nyttig med sexologisk rådgivning i forhold til relasjonelle forhold hvis pasienten har partner. Sædavgang ved minimal stimulering, og som er lite kontrollerbar kan defineres som for tidlig sædavgang.

Tilstanden kategoriseres som enten ervervet eller medfødt. Prestasjonsangst, spesielt i begynnelsen av forhold. Årsaken er ofte sammensatt og kompleks hvor nevrofysiologiske, hormonelle og psykologiske mekanismer synes å spille en rolle. Det er derfor viktig at tilstanden utredes tilfredsstillende: Bruk av kondom innsatt med bedøvende krem Performa fra Durex 3.

Bruk av bedøvende krem: Hvis en velger å ta av kondomer før samleie, er det viktig å vaske penis før penetrasjon 4. Bruk av SSRI preparater enten kontinuerlig eller tatt som en dose minst 6 timer før samleie 5.

Bruk av PDE-5 hemmere kan være virksomme dersom samtidig reisningsproblemer. Om mannen er i et parforhold, må paret komme til behandling sammen. De må være enige om å løse problemet. Behandleren gir dem samleieforbud i behandlingsperioden. Om mannen ikke er i et parforhold kan han likevel gjennomføre første fase av metoden med positivt resultat. Øvelsene nedenfor er hjemmelekse. Det er viktig å understreke at dette ofte mislykkes ved første forsøk, og at det er viktig at de ikke gir opp.

Første fase kan utføres alene Paret skal være nakne og i uforstyrrete omgivelser. Partner skal onanere ham til han nærmer seg orgasme. Like før utløsningen skal han si stopp, og så skal partneren klemme ikke for hardt med tommelen på undersiden av penishodet der strengen er i 10 sekunder.

Etter et halvt minutt kan onaneringen begynne på nytt. Igjen skal han si stopp og partner klemme. Etter repetisjoner er det tillatt å få utløsning, og øvelsen er ferdig. Dette gjentas hver dag eller annenhver dag. Andre fase med partner Når første fase fungerer bra, kan paret gå videre. Nå skal han ligge helt stille, mens partner sitter oppå ham og lar penis gli inn og ut av skjeden eller anus. Poenget er at partner skal være den aktive, mens han som har problemet skal være passiv. Igjen skal han si stopp når han er nær utløsning.

Da skal partneren avslutte bevegelsene og utføre klemmeteknikken på penis. Etter repetisjoner er det tillatt å få utløsning, øvelsen er ferdig. Øvelsen gjentas helst ganger per uke og problemet løser seg ofte etter få ganger. Klemmeteknikken og partnerbehandlingen kan sette i gang flere positive prosesser. For det første tvinges paret til å snakke sammen om seksualitet. For det andre får han fritt nyte uten å måtte prestere noe. For det tredje må han nå styre partnerens stimulering av ham.

Behandler skal også være oppmerksomme på at øvelser som dette kan utløse eller avdekke problemer i parforholdet eller individuelt. Årsaken skyldes gjerne manglende opplæ- ring i eller initiativ til onani eller en underliggende frykt for å nyte eller frykt for å slippe løs. Begge deler kan føre pasienten inn i en ond sirkel der forventningspress, prestasjonsangst og skam forverrer problemet. Disse pasientene bør henvises til sexologisk rådgivning. Det finnes en teknikk for menn som ikke klarer å få utløsning under samleie: Er du ikke det, så vil det gjøre mer eller mindre vondt fordi det blir for mye friksjon.

Neste punkt er å sjekke om du har fått en seksuelt overførbar infeksjon eller en annen infeksjon som gjør at du er i ubalanse og ikke nyttiggjør deg av lubrikasjon på samme måte. Går du med smerter over tid så utvikler du en form for vaginisme i større eller mindre grad, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning NACS som har kontor i Sexologisenteret, Oslo. Det skal en del jobbing til for å bli kvitt det, selv om det ikke er umulig; en kombinasjon av fysioterapi, medisiner hos lege og sexologisk rådgivning, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Oslo.

Les mer om vaginisme og kjønnssykdommer i Helseleksikonet. Ulike smertetilstander kan utvikle seg til vaginisme og vestibulitt. Det er viktig å finne ut hva som er årsaken til at lysten mangler. Sopp i underlivet Kjønnssykdommer Urinveisinfeksjon Endometriose Unormale blødninger Spontantabort Inkontinens hos kvinner Muskelknuter i livmoren Kløe i underlivet Kilde: Sommerkjolene vi ønsker oss nå.

Bikini for sommeren

0 Replies to “Smerter under samleie norsk pono”